December 2024

Med december månad går fältdelen i projektet i björnide. Däremot fortsätter nu det tuffa arbetet att binda samman alla lager och föremål som kommit fram under årets fältsäsong. Vi börjar dessutom med analyser av fynd och prover som vi samlat in under säsongerna. Med till exempel XRF (röntgenfluorescensteknik) kan vi avgöra vilka grundämnen som finns i de smycken som vi hittar. Det vi jagar är legeringar (blandningar) av metaller som visar på råvarutillgång och medvetna val av färg hos smycken. Metaller avger till och med olika dofter!
Professor Stephen Hall vid 4D Image Lab, Lunds Tekniska Högskola (LTH) har varit en stor hjälp vid analysen av en av de två spjutspetsar som vi funnit. De har varit presenterade tidigare här på vår hemsida, men nu kommer vi att göra mer djuplodande analyser. Det är vår kollega i projektet Fredrik Lundgren med ansvar för vapenfynden som kommer att samarbeta med honom. Resultaten publiceras i den kommande rapporten under hösten 2026.


Den vikingatida spjutspetsen har varit på besök hos professor Hall. Med hjälp av genomlysning av järnet kan vi se olika täthet i föremålet. Tätheten kan avslöja smidestekniker som till exempel val av hårdare kolrikt järn för eggarna och något mjukare för kärnan. Man kan också se innehållet i holken som verkar vara ett mjukt organiskt material som vi ännu inte fått analyserat. Är det någon form av klibbigt material för att fästa spjutskaftet i holken?
Nästa dokumentation vi kommer att göra är genomlysning av det trä som finns i spjutspetsen daterad till romersk järnålder. Vi har den stora turen att det finns trärester kvar i holken. Istället för att förstöra den kan vi istället få högupplösta bilder som kan göra det möjligt att se strukturen på cellerna i träet. Vi är nyfikna på vilket träslag som använts till det livsviktiga skaftet. Är det ask eller ek som krigarnas händer greppade?
 

Sidansvarig: mats.roslundark.luse | 2025-01-24