Mars 2025
Uppåkra är intressant i sig själv, men med blicken riktad ut mot liknande centralplatser kan vi jämföra våra fynd med andra områden. Under åren 2018 till 2023 var Institutionen för arkeologi och antikens historia med i ett internationellt EU-projekt med namnet ”ArchaeoBalt - Towards Innovative Green & Blue Tourism”. Uppgiften var att lyfta fram arkeologi som en resurs för kulturturism. Polen, Danmark och Sverige var med i projektet som bekostades med medel från det EU-stödda Interreg South Baltic Programme 2021-2027. Nu finns videor och podar samlade så att ni kan lära er mer om platserna som var med!
Tillsammans med fyra andra besöksmål siktade vi på att skapa goda förutsättningar för att människor i södra östersjöområdet skulle intressera sig för vår gemensamma historia och kultur i Polen, södra Sverige och Danmark. Temat rörde platser med särskild betydelse för maktutövning; ”Places of Power and Rituals”. Platserna var Owidz och Wisłoujście Fortress i Polen, Smørenge och Sorte Muld på Bornholm och Uppåkra i Skåne. Medverkande var Lunds universitet genom vår institution, Museum of Gdańsk, Aarhus universitet samt Bornholms Museum. Vårt gemensamma kulturarv och historia binds samman av platserna som täcker tiden från Kristi födelse till 1700-tal.
Var kommer Uppåkra in i detta? Jo, den närmaste partnern idag liksom under järnåldern är Bornholm. Gemensamma satsningar på turism och forskning har gett nya kunskaper genom ökad aktivitet för kunskapsbyggnad och turism vid båda platserna. I Uppåkra har vi kunnat dubbla antalet seminarieundersökningar under perioden 2019 till 2021. Vi utökade samarbetet med Uppåkra Arkeolgiska Center så att fler kunde besöka seminariegrävningen och bli guidade av studenterna. Vi producerade vanliga videor och 3D-videor för VR-glasögon för helhetsupplevelser. Vid ett event i samarbete mellan metalldetektörer från Bornholm och Sverige sökte vi av åkrarna runt Lilla Uppåkra som länge legat som en hemlighet söder om den centrala boplatsen. Detta tillfälle gav mycket viktig information om när byn etablerades och hur man kan sätta in den i historien om centralplatsen.
Ni kan se och höra mer om Archaeobaltprojektet genom att klicka på länkarna här intill. Där får ni också veta mer om de andra intressanta platserna som alla är värda ett besök! Owidz som var en viktig slavisk borganläggning under vikingatiden, Wisłoujście Fortress som försvarade floden Wisłas mynning från medeltid till 1800-talet, sedan våra systerplatser Smørenge och Sorte Muld på Bornholm där uppåkraborna hade vänner och kanske släkt.
Länkar:
Podarna på Spotify om de olika platser som var med i projektet: https://open.spotify.com/show/5NqQnVlJRPGvTvwJQ03h5Q
Länk till videor med webinarier, videor från seminariegrävningar i Uppåkra samt podar på Youtube: https://www.youtube.com/@archaeobalttowardsinnovati7793/videos
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063585130018
Instagram: https://www.instagram.com/archaeobalt/
