November 2024
I Av det drygt åttio romerska silverdenarer som vi hittat i Uppåkra kommer alla utom en från de övre sönderplöjda lagren. Så fann vi till exempel den denar som präglats under kejsar Caracalla år 203 e. Kr. i början av vår undersökning (se bild under månaden januari 2023). Det är därför lite av en sensation att ett mynt nu har hittats i kulturlager inne i hallen. Från ett lager nära långhärden i festsalen kan vi nu visa upp ett mynt präglat för kejsarinnan Faustina I eller den Äldre, som hon också kallas. Denaren är präglad i Rom ca 140 e. Kr strax innan eller efter hennes död det året. Minnesmynt präglades till hennes ära långt efter hennes död.
Det är det fjärde myntet med hennes porträtt som vi hittat i Uppåkra, förutom de två som hon präglade tillsammans med sin man kejsar Antoninus Pius (86-161e. Kr.). Det var en mäktig kvinna. De fick fyra barn tillsammans och som kejsarinna var hon respekterad. På avbildningen av henne ser man den typiska frisyr som hon var känd för. Flätor som samlades i en ”bulle” i nacken eller uppe på huvudet, ett mode som togs upp bland romarinnorna under lång tid.
Faustina I är en av sex kvinnliga makthavare vars mynt vi hittat. Förutom hon är det Vibia Sabina, Faustina II (den Yngre), Lucilla, Bruttia Crispina samt Julia Mammaea som representerar romarrikets kvinnliga jet set i Uppåkra. Vilka var dessa övriga kvinnor? Låt oss som goda arkeologer gå kronologiskt till väga och börja med den äldsta.
Vibia Sabina (83-136/137 e. Kr.) gifte sig med kejsare Hadrianus år 100 och regerade med honom under tjugo år. Hon blev den första kvinna som avbildades kontinuerligt på romerska silverdenarer. De verkar inte ha fått några barn, eftersom de två söner som omnämns var adopterade.
Faustina den Yngre (130-175/176 e. Kr.) gifte sig med filosofkejsaren Markus Aurelius år 145 och fick 14 barn med honom. Tillsammans med honom regerade hon i 14 år. Hon följde med på kejsarens otaliga krigståg och blev populär bland soldaterna.
Lucilla (149-181/182 e. Kr.) var dotter till Faustina och Marcus Aurelius. Hon gifte sig som 15-åring med kejsar Lucius Verus år 164 och fick tre barn med honom. Efter hans död giftes hon bort mot sin vilja med Quintianus, en syrisk romersk medborgare, som hon fick en son med. Lucillas öde blev hårt. Hon engagerade sig i ett försök att mörda kejsar Commodus. Hennes ökände bror är väl känd i populära ”Gladiator” där han bär skulden till hjältens död. Lucilla och hennes edsvurna misslyckades och hon mördades tillsammans med sin dotter på Capri.
Bruttia Crispina (164-191 e. Kr.) var gift just med Commodus men regerade med honom i bara fyra år. Han lät mörda även henne på Capri då hon anklagats för otrohet, 27 år gammal. De var barnlösa.
Den sista romarinnan som vi hittat spår efter i Uppåkra är Julia Mamaea (182-235 e. Kr.) som växte upp i Homs i Syrien. Hon var mor till kejsar Alexander Severus, son i hennes första äktenskap med en idag okänd konsul. Hon var alltså inte kejsarinna genom giftermål, men hade stort inflytande över den unge sonen. Efter den första makens död gifte hon om sig med en mäktig man, Gessius Marcianus, som hon hade två barn med. Hon mördades tillsammans med sin förstfödde under ett krigståg mot germanska grupper år 235 av soldater sända av Maximinus Thrax som blev vald till kejsare. Hon avslutar också den sammanhållna serie av silverdenarer som hittats i Uppåkras svarta jord. Efter henne droppar tre sena mynt ner ifrån det splittrade romarriket.
Nästan samtliga av denarerna funna i Uppåkra kommer från den nerva-antoninska kejsarsläkten och en från den severianska släkten. Av de efterlämnade historien att döma drabbades flera av dem av maktens mörka sida. Det är en kort period under drygt hundra år som merparten av denarerna anlände till Uppåkra. Om våra aningar stämmer, att vi just nu befinner oss i kulturlager från 200-300-talet i hallen, så har Faustina I’s mynt cirkulerat en tid. Dessa maktens kvinnor ger en spännande koppling till storpolitik och kontinentala kontakter under den tid då Uppåkra växer fram som kult- och maktcentrum.
Den Kongelige Afstøbningssamling, København, Danmark, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:KAS293-faustina-the-elder-back.jpg